Hoofdstuk 48 - Voeding en kanker
Geschat wordt dat 30 tot 50% van alle gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl. Na de diagnose ‘kanker’ en tijdens de behandeling van kanker speelt voeding een belangrijke ondersteunende rol. Patiënten kunnen ernstig vermageren en in conditie achteruitgaan, maar ook ongewenste gewichtstoename komt bij kankerbehandeling voor. Dit hoofdstuk behandelt zowel de rol van voeding in de primaire preventie van kanker als de verschillende soorten van slechte voedingstoestand die bij de diagnose kanker kunnen optreden. en de daarbij behorende tijdige signalering en interdisciplinaire interventies.

Dr. José Breedveld-Peters
diëtist en wetenschappelijk onderzoeker, Diet and Cancer Consultancy, Gronsveld

Kelly Silverio Alonso-Duin MSc
diëtist, specialist oncologie, afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen, Amsterdam UMC, Amsterdam

Dr. Sandra Beijer
Afdelingshoofd diëtetiek MUMC+, Maastricht, voorheen onderzoeker Integraal Kankercentrum Nederland, Utrecht