Hoofdstuk 48 - Voeding en kanker

Geschat wordt dat 30 tot 50% van alle gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl. Na de diagnose ‘kanker’ en tijdens de behandeling van kanker speelt voeding een belangrijke ondersteunende rol. Patiënten kunnen ernstig vermageren en in conditie achteruitgaan, maar ook ongewenste gewichtstoename komt bij kankerbehandeling voor. Dit hoofdstuk behandelt zowel de rol van voeding in de primaire preventie van kanker als de verschillende soorten van slechte voedingstoestand die bij de diagnose kanker kunnen optreden.  en de daarbij  behorende tijdige signalering en interdisciplinaire interventies.

Dr. José Breedveld-Peters

Dr. José Breedveld-Peters

diëtist en wetenschappelijk onderzoeker, Diet and Cancer Consultancy, Gronsveld

Kelly Silverio Alonso-Duin MSc

Kelly Silverio Alonso-Duin MSc

diëtist, specialist oncologie, afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen, Amsterdam UMC, Amsterdam

Dr. Sandra Beijer

Dr. Sandra Beijer

Afdelingshoofd diëtetiek MUMC+, Maastricht, voorheen onderzoeker Integraal Kankercentrum Nederland, Utrecht

Meer over voeding en kanker