Hoofdstuk 11 - Vetten

Triglyceriden zijn essentieel voor het menselijk lichaam als opslagvorm van energieleverende vetzuren, en cholesterol als essentiële bouwstof. Lipoproteïnen faciliteren het transport van triglycriden en cholesterol tussen organen. Verzadigde en onverzadigde vetzuren worden besproken evenals de vetzuuroxidatie en – synthese, de opslag van vetzuren in wit vetweefsel en de verbranding van vetzuren in organen zoals spieren en bruin vetweefsel.

Dit hoofdstuk beschrijft de biochemische eigenschappen en de functie van triglyceriden, vetzuren, cholesterol en lipoproteïnen. Ook wordt ingegaan op de veel voorkomende ontregeling  van de vetstofwisseling (dyslipidemie) dit kan leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose), de meest voorkomende oorzaak van hart- en vaatziekten en hoe voeding een plaats inneemt bij het voorkómen en de behandeling van dyslipidemie en hart- en vaatziekten.

Dr. Mariёtte Boon

Dr. Mariёtte Boon

obesitas-arts en postdoc onderzoeker, afdeling Interne Geneeskunde, divisie Endocrinologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden en Centrum Gezond Gewicht Erasmus MC Rotterdam

Prof. dr. Patrick Rensen

Prof. dr. Patrick Rensen

hoogleraar Metabole aspecten van vasculaire ziekten, afdeling Interne Geneeskunde, sectie Endocrinologie, LUMC, Leiden

Meer over vetten