Hoofdstuk 3 - Vertering en absorptie

In dit hoofdstuk komt de vertering en absorptie van koolhydraten, eiwitten, vetten en vocht in de tractus digestivus aan bod. Vertering is het fysiologische proces waarbij de ingenomen voeding zodanig wordt afgebroken dat deze in de tractus digestivus kunnen worden opgenomen. Absorptie omvat het transport van de voedingsstoffen door de mucosa naar de bloedbaan of lymfe. Vertering start al in de mond als de voeding wordt gemengd met speeksel dat geproduceerd wordt door de speekselklieren. In de dunne darm worden de voedingsstoffen aan de voedselbrij onttrokken en vervolgens worden de laatste onverteerbare voedingsresten naar het colon getransporteerd. Motiliteit en secretie zijn voorwaarden voor een optimale vetering en absorptie van voedingstoffen.

dr.ir. Nicolette Wierdsma

dr.ir. Nicolette Wierdsma

diëtist-onderzoeker, afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen, Amsterdam UMC, Amsterdam

dr. Karin Koopman

dr. Karin Koopman

AIOS maag-, darm en leverziekten, afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten, Amsterdam UMC, Amsterdam

Meer over vertering en absorptie