(W)EET HET!

Alles over voeding en de gezondheidszorg

Op vrijdag 9 juni 2023 vierden we met 350 personen de lancering van het Leerboek Voeding. In de grootste collegezaal van Amsterdam UMC, locatie VUmc gaven enkele auteurs een inspirerende presentatie in TED-talk opzet. De middag werd afgesloten met een presentatie van prof. Louise Fresco, de symbolische aanbieding van het Leerboek Voeding en een feestelijke borrel.

Op deze pagina zijn deze presentaties te bekijken. Bekijk hier de foto’s.

Gelijk goed beginnen! Voeding in de eerste duizend dagen – prof.dr. Tessa Roseboom

Hoe beïnvloedt voeding tijdens het prilste begin van het leven onze gezondheid? Tessa bepleit dat investeren in een gezonde voedingsbodem, en het verleggen van het accent van nazorg naar voorzorg een belangrijke bijdrage kan leveren aan een gezondere duurzamere toekomst.

Tessa is auteur van hoofdstuk 45 – Voeding in de eerste 1000 dagen van het leven: het fundament voor toekomstige gezondheid

Plantaardig gezond? – dr. Trudy Voortman

Hoe ver moeten we gaan om gezond te leven? Tot welke mate draagt een plantaardig voedingspatroon daar aan bij? Tot welke mate speelt bewerkt voedsel een rol?

Trudy is auteur van hoofdstuk 47 – Metabool syndroom

Voeding: lijn of blok, keuze of kern?dr. Abel Thijs

Wat gebeurt er als we ziek zijn? Welke rol speelt voeding dan? Kan een overvoed mens ook ondervoed zijn? In deze presentatie geeft Abel Thijs zijn beschouwing over wat en hoe we de jonge zorgverlener kunnen leren over voeding.

Abel is auteur van hoofdstuk 38 – Suppletie van micronutrienten

Vitaminen en supplementen als medicijn? – prof.dr. Renger Witkamp

Gezonde voeding zit boordevol vitaminen en andere “micronutriënten” die goed voor ons zijn. Maar hoe moeten we daar naar kijken? Zijn het geneesmiddelen? Zijn ze altijd onschuldig of goedkoop?

Renger is auteur van

Andere kost – prof.dr.ir. Jaap Seidell

Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen?

Jaap is auteur van hoofdstuk 44 – Preventie en voeding

A life long learning prof.dr. Louise Fresco

Louise Fresco is al 50 jaar werkzaam in het vakgebied voeding. In deze presentatie neemt ze ons mee in wat ze in die jaren heeft geleerd over:

  • Duurzaamheid – wat is de balans tussen oogsten maar niet uitputten?
  • Toegankelijkheid – dit is altijd een armoedeprobleem. Ook in onze rijke westerse wereld.
  • Voedingswaarde – dit heeft te maken met diversiteit van wat er op je bord ligt en heeft ook een sociaal aspect. Een product is niet per definitie goed of slecht. Kunnen we zonder vlees, en zuivel?
  • Voedselveiligheid – hoe veilig zijn de boerenmarktjes in de zomer en nieuwe voedselbronnen zoals insecten?

Eten is weten, geweten en meten. Meten wordt steeds belangrijker en beter mogelijk. Het opent de weg naar personalisering van voedsel. Dit biedt kansen maar we moeten hierbij oppassen voor een ongelijkheidskloof; voedsel is een publiek goed.

Uitreiking van het Leerboek Voeding prof.dr. Gerd Bouma

Het Leerboek Voeding werd uitgereikt aan Rianne Dolmans en Florentine de Boer. Zij hebben, destijds vanuit hun rol als bestuurslid van Student & Leefstijl, meegedacht in de samenstelling van het boek en lazen mee.

Gerd is redactielid en auteur van

Charlotte van den Bosch, dietist in Amsterdam UMC, zat 9 juni in de zaal en maakte deze tekening!