Redactie Leerboek Voeding

Dr. Maarten Soeters

Dr. Maarten Soeters

internist - endocrinoloog

Maarten Soeters is internist-endocrinoloog in het Amsterdam UMC. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp “de fysiologische respons op vasten”. Hij werkte als post-doc aan de Universiteit van Cambridge in Engeland; hier deed hij onderzoek naar de energie-stofwisseling in relatie tot voeding en temperatuur. Inmiddels richt zijn onderzoek zich op de postprandiale periode met als doel om deze in ziekte en gezondheid te optimaliseren. Zijn klinische taken bestaan uit zorg voor patiënten met hormonale aandoeningen, eetstoornissen en suikerziekte. Hij is redacteur van het tijdschrift Clinical Nutrition en hoofdredacteur van Human Nutrition and Metabolism. Hij geeft leiding vanuit zijn expertise aan het patiënten voedingsprogramma Zorg op het Bord.

Dr.ir. Nicolette Wierdsma

Dr.ir. Nicolette Wierdsma

diëtist-onderzoeker

Nicolette Wierdsma is diëtist-onderzoeker en werkzaam bij afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van Amsterdam UMC. Als diëtist werkt ze gepassioneerd voor de afdeling maag-, darm- en leverzieken. Haar expertise ligt in diagnostiek en behandeling van patiënten met intestinale insufficiëntie. Samen met Gerd Bouma behandeld ze patiënten met complexe voedingsproblemen bij MDL aandoeningen en begeleidt ze arts-assistenten binnen de stage Voeding, als onderdeel van de MDL-artsen opleiding. Ze participeerde in diverse (inter)nationale richtlijnen en commissies (ESPEN, ECCO) en was mede-oprichter en voorzitter van het diëtisten netwerk MDL. Samen met Hinke Kruizenga is ze initiator en auteur van Zakboek Diëtetiek, en co-auteur van de Dietetic Pockets Guides (adults en paediatrics).

Dr.ir. Hinke Kruizenga

Dr.ir. Hinke Kruizenga

diëtist-onderzoeker

Hinke Kruizenga is diëtist-onderzoeker en werkzaam bij Amsterdam UMC en het lectoraat Voeding & Beweging van de Hogeschool van Amsterdam. Ze coördineert het kennis- en expertisecentrum Voeding & Beweging NU en het onderwijs en onderzoek van de afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC. Haar expertise ligt in de screening, diagnostiek en behandeling van ondervoeding. Ze ontwikkelde de screeningtools SNAQ en SNAQRC en was projectleider van de Stuurgroep Ondervoeding en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diёtetiek. Ze heeft, met anderen, tijdige screening en optimale behandeling van ondervoeding geïmplementeerd in alle sectoren van de gezondheidszorg en heeft nu de integratie van de voeding- en beweegbehandeling als belangrijkste aandachtsgebied.

Prof.dr. Gerd Bouma

Prof.dr. Gerd Bouma

hoogleraar maag-, darm- en leverziekten

Gerd Bouma studeerde geneeskunde en medische biologie aan de Vrije Universteit waar hij promoveerde op de immunogenetica van chronische inflammatoire darmziekten. Na een postdoctoral fellowship op het gebied van mucosale immunologie aan het National Institutes of Health in de Verenigde Staten specialiseerde hij zich in het VU medisch Centrum tot maag-, darm- en leverarts  waar hij sindsdien als staflid werkt. In 2015 werd hij benoemd tot hoogleraar inflammatoire aandoeningen van de darm. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van de dunne darm.