Feestelijk, lekker, gezond en duurzaam
Dát was onze uitdaging bij de keuze voor het eten en drinken dat we serveren tijdens en na afloop van dit symposium.
Op deze pagina delen we graag het verhaal bij wat we hebben gekozen, in samenwerking met Albron, het Bean me up!-project van Hogeschool Inholland, Fabafull en Zorg op het Bord.

Albron
Albron verzorgt de maaltijden voor patiënten van locatie AMC van Amsterdam UMC. Ze zijn een belangrijke partner in het voedingsconcept Zorg op het Bord. We streven naar een meer plantaardig aanbod voor medewerkers, bezoekers en patienten. Met Albron, de Vegetarische Slager en Upfield starten we in oktober met het PEARLS project met de volgende vier doelen:
- Ontwikkelen van maaltijden en menu’s voor klinisch gebruik die zorgen voor een hoge kwaliteit en kwantiteit van plantaardige eiwitinname.
- Het onderzoeken van de effecten van plantaardige voeding op de energie- en eiwitinname van onze patiënten.
- Het onderzoeken van de effecten van plantaardige voeding op eiwitstofwisseling, anabole resistentie en gezondheidsmaten.
- Het onderzoeken van implementatiestrategieën en acceptatie van plantaardig eiwit door patiënten en personeel.
Albron verzorgt op 9 juni het fruitwater (citroenmelisse & gember en sinaasappel & salie), crudités met dips en de volgende hapjes:
Albron is er voor mensen die genieten van eten en drinken. Werken aan hun herstel. Samenkomen met anderen. We hebben oog voor elkaar én onze wereld. We bieden goed eten en drinken en pakken daarmee de maatschappelijke problemen aan. Zo zijn we meer dan 100 jaar geleden ook ontstaan: een stichting die armoede en alcoholisme te lijf ging door haven- en spoorarbeiders van een gezonde en betaalbare maaltijd te voorzien.
Lees onze verhalen in ons Impact Report. Deze gaat over mensen die lekker willen eten en drinken én mensen die dat mogelijk maken. Over duurzame en sociale impact maken op grote schaal. En vooroplopen in de uitdagingen van deze tijd en toch dichtbij blijven.
Wortelcake bereid met haver en Plant B eggs met een crème van kikkererwten en vanille.
Plant B is een ei-vervanger op lupinebasis met 7 gram eiwit per 100 g
Vegan en glutenvrij
Tosti van circulair brood met een spread van tuinerwten en mint
Het circulair brood is gemaakt van gerecyclede broodresten. In Nederland worden dagelijks 700.000 broden teveel gebakken. Door oud brood te verwerken tot gefermenteerd paneermeel, een soort desem dat als ingrediënt wordt toegevoegd aan het deeg, krijgen retourbroden een nieuw leven.
Gegrilde watermeloen met zeekraal en crèmes van venkel en linzen
Groente en fruit in de hoofdrol, vezelrijk
Salade van parelgort en gegrilde paprika met een kaascracker van pitten en zaden
Rijk aan vezels, eiwitten en goede vetten
Bean me up!

Geroosterde veldbonen
Saida Mohamud, student bij Inholland, ontwikkelde als afstudeerproject bij het project Bean me up! geroosterde veldbonen. Op elke statafel staat een bakje van deze veldbonen om eens te proberen.
Fabafull
Fabafull wil de consumptie van plantaardige eiwitten toegankelijk en aantrekkelijk maken. Fabafull’s eiwitrijke muffins bevatten 10 gram eiwit, zijn rijk aan vezels, en bevatten 30% minder suiker en vet dan een gemiddelde muffin.
Lokaal geteelde faba bonen zorgen voor de extra eiwitten in de muffins. Faba bonen gewassen verbeteren niet alleen de grond van de boeren, maar bloeien ook nog eens prachtig.


Zorg op het Bord
Op beide locaties van Amsterdam UMC zijn de uitgangspunten van Goede Zorg Proef Je leidend en is de doelstelling om binnenkort te voldoen aan de Richtlijn Eetomgevingen van Het Voedingscentrum.
Op locatie VUmc wordt gekookt in een centrale keuken. Vanuit die keuken wordt er op 9 juni een vegetarische miniquiche aangeboden die ook aan patienten wordt aangeboden als eiwitrijk tussendoortje.
Mozarella – paprika – spinazie quiche
In deze miniquiche zit ei, sojaroom, spinazie, rode paprika, mozzarella en smaakstoffen.
Eiwit: ongeveer 5 gram per stuk.
Dranken
We serveren bij het verlaten van de zaal prosecco en sparkling tea 0%. Tijdens de borrel zijn er lekkere alcoholvrije dranken en is er wijn en bier.
Locatie, route en parkeren
Het symposium is in de Amstelzaal van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Het adres is:
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam
Het maximum tarief in de parkeergarages rond VUmc is € 30,-. Als je tijd hebt voor een wandeling van ongeveer 10-15 minuten kan je je auto ook parkeren bij de hoofdentree van het Amsterdamse Bos (hoek Amstelveenseweg – Van Nijenrodeweg). Daar is parkeren de eerste drie uur gratis en kost het vervolgens € 2,50 per uur.